نویسنده: سحر




 
گرم شدن زمین، نتیجه ی وارد شدن گازهای کربن دار مانند دی اکسید کربن به جو زمین از طریق وسایل نقلیه، کارخانه ها و سایر منابع آلاینده است و پیش بینی های مختلفی درباره تاثیرات این پدیده (مانند آب شدن یخ های قطبی، بالاآمدن سطح آب دریاها، به زیر آب رفتن بعضی خشکی ها و توفان های شدید) به عمل آمده است. اما تغییرات آب و هوای کره ی زمین از هم اکنون به بعضی از شیوه های عجیب تر هم تاثیرات خود را نشان داده است. بنابراین منتظر بروز اتفاقات عجیبی مانند آتش سوزی های جنگلی، ناپدید شدن دریاچه ها، آلرژی های غیرعادی و احتمال بروز مجدد بیماری هایی که از مدت ها پیش ناپدید شده بودند، باشید.

آلرژی های عجیب و غریب می آیند
 

آیا حملات عطسه و خارش چشم ها که در هر بهار آزارتان می دهد، در سال های اخیر بدتر شده است؟ در طول چند دهه ی گذشته تعداد بیشتر و بیشتری از مردم به آلرژی های فصلی و آسم مبتلا شده اند. اگرچه تغییرات سبک زندگی و آلودگی محیطی ممکن است افراد بیشتری را به آلرژی که به وسیله ی هوا منتقل می شود، مبتلا کند، اما پژوهش ها نشان داده اند میزان بالاتر دی اکسید کربن و گرم شدن آب و هوای کره ی زمین باعث می شود که گیاهان زودتر شکوفا شوند و گرده های بیشتری تولید کنند. با وجود افزایش این مواد آلرژی زا، فصل آلرژی می تواند بیشتر به طول بینجامد.

دریاچه ها خشک می شوند
 

1251 دریاچه در مناطق قطبی در چند دهه ی گذشته ناپدید شده اند و این وضعیت نشان می دهد که گرم شدن کره ی زمین در نواحی نزدیک قطب به سرعت دارد عمل می کند. پژوهش ها حاکی از این است که احتمالاً این دریاچه ها به زمین زیر خود فرو رفته اند. هنگامی که دما بالا می رود، زمین های یخزده باز می شوند و آب دریاچه می تواند از طریق خاک نشت کند و دریاچه خالی شود. یک پژوهشگر این پدیده را به درآوردن توپی وان آب تشبیه می کند. هنگامی که دریاچه ها ناپدید می شوند، جاندارانی که در آنها زندگی می کنند نیز زیستگاه خود را از دست می دهند و می میرند.

گیاهان در قطب ها می رویند
 

گرچه ذوب شدن یخ ها در مناطق قطبی باعث مشکلاتی برای گیاهان و حیوانات در عرض های جغرافیایی پایین تر می شود، اما گیاهان مناطق قطبی نیز که معمولاً در طول سال در میان یخ و برف قرار دارند، با شروع زودتر بهار فرصت بیشتری برای رشد پیدا می کنند. پژوهش ها نشان داده اند در خاک های جدید در این مناطق نسبت به خاک های قدیمی میزان بالاتری کلروفیل- که فرآورده ی فتوسنتز است- دیده می شود.

تنازع بقا دستخوش تغییر می شود
 

در حالی که گرمایش جهانی موجب زودتر شروع شدن بهار می شود، پرنده یی که زودتر از تخم درآمده است، نه تنها کرم های بیشتری برای تغذیه نصیبش می شود، بلکه با احتمال بیشتری ممکن است ژن هایش را به نسل بعدی هم منتقل کند، از آنجایی که گیاهان زودتر شکوفا می شوند، برای حیواناتی که با تغییردما مهاجرت می کنند، بهتر خواهد بود که در آن منطقه بمانند.
جانورانی که بتوانند ساعت درونی زیستی شان را دوباره تنظیم کنند و به جلو بکشند، بخت بهتری برای تولید بچه هایی دارند که می توانند زنده بمانند و اطلاعات ژنتیکی شان را منتقل کنند و به این ترتیب، مشخصات ژنتیکی کل جمعیت آنها تغییر می کند.

صدف حیوانات دریایی ضخیم می شود
 

یک نگرانی مرتبط با افزایش میزان دی اکسید کربن جو، افزایش همزمان میزان این گاز در آب اقیانوس هاست، زیرا آب اقیانوس ها این گاز را از هوا می گیرند و در خود حل می کنند. افزایش میزان دی اکسید کربن، آب اقیانوس ها را اسیدی تر می کند و در نتیجه بعضی از جانداران صدف دار دریایی مجبور می شوند، زره محافظتی شان را تقویت کنند. یک بررسی نشان داده است که بعضی از این جانداران صدف دار هنگام وجود دی اکسید کربن بیشتر در آب دریا، راحت تر غلاف های شان را می سازند، بنابراین آثار دی اکسیدکربن ممکن است بر حسب نوع جاندار دریایی متفاوت باشد.

گونه های جانوری کوچک می شوند
 

همراه با افزایش درجه حرارت کره ی زمین، به نظر می رسد بعضی از گونه های حیوانی در حال کوچک تر شدن هستند.
به نظر می رسد این تغییر در مقیاس کل اجتماعات جانوری و نیز گونه های منفرد حیوانات در حال رخ دادن است. گونه های کوچک تر در رقابت با گونه های بزرگ تر برنده می شوند؛ در جمعیت های جانوران حیوانات کم سن تری مشاهده می شوند و اندازه ی بعضی از حیوانات برای سن آنها، کوچک تر شده است. این پدیده در گونه های مختلف جانوری از ماهی گرفته تا گوسفند استرالیایی دیده می شود.

جنگل ها آتش می گیرند
 

گرم شدن کره ی زمین، علاوه بر ذوب کردن یخچال ها و ایجاد توفان های گرمسیری شدیدتر، به تعداد آتش سوزی های جنگلی هم افزوده است. در ایالات غربی آمریکا و نیز در اروپا در طول چند دهه ی گذشته، آتش سوزی های جنگلی بیشتری رخ داده و مناطق وسیع تری را برای مدت طولانی تری سوزانده است. دانشمندان این آتش سوزی ها را به درجه حرارت های بالاتر و ذوب زودرس یخ ها مرتبط می دانند. هنگامی که بهار زودتر شروع می شود و یخ ها زودتر ذوب می شوند، مناطق جنگلی خشک تر می شوند و برای مدت طولانی تری به این حال باقی می مانند و در نتیجه احتمال آتش سوزی افزایش می یابد.

آثار باستانی نابود می شود
 

در سراسر جهان، معابد، ساختمان های باستانی و سایر مکان هایی که به عنوان یادگارهای تمدن های گذشته وجود دارند، تا به حال توانسته اند در برابر انواع عوامل مخرب در امان بمانند. اما آثار فوری گرم شدن کره ی زمین ممکن است نهایتاً آنها را ویران کند. افزایش سطح دریاها و تحولات جوی شدیدتر، بالقوه می تواند این مکان های غیرقابل جایگزین را تخریب کند. سیلاب های ناشی از گرم شدن کره ی زمین از هم اکنون در تایلند، به یک محل با تاریخ ششصد ساله، به نام سوکوتایی که زمانی پایتخت پادشاهی تایی (تایلند باستانی) بود، آسیب رسانده است.

کوه ها بلند می شوند
 

گرچه یک کوهنورد معمولی متوجه تغییر تدریجی ارتفاع کوه ها نمی شود، اما کوه های آلپ و سایر رشته کوه های جهان در طول قرن گذشته دچار افزایش تدریجی ارتفاع شده اند که علت آن ذوب شدن یخچال های روی آنهاست. برای هزاران سال وزن این یخچال ها موجب فشار به سطح زمین شده و آن را به پایین رانده است. هنگامی که یخچال ها ذوب می شوند، این وزن آزاد می شود و سطح زمین به تدریج به بالا باز می گردد. به علت اینکه گرم شدن آب و هوای کره زمین ذوب این یخچال ها را سرعت بخشیده است، این کوه ها با سرعت بیشتری بالا می آیند.
منبع:نشریه 7 روز زندگی، شماره 97.